Što je to SEO optimizacija i zašto je važna?

Patrick Hathaway

12.1.2023.

SEO znači optimizacija za tražilice i proces je koji se koristi za optimizaciju tehničke konfiguracije web stranice, relevantnosti sadržaja i popularnosti poveznica tako da njezine stranice mogu postati lako pronalazljive, relevantnije i popularnije prema upitima za pretraživanje korisnika, a kao posljedica toga, tražilice ih bolje rangiraju.

Tražilice pomažu ljudima pronaći ono što traže na internetu. Bilo da istražujete proizvod, tražite restoran ili rezervirate godišnji odmor, tražilice su uobičajena polazna točka kada trebate informacije. Za vlasnike tvrtki oni nude vrijednu priliku za usmjeravanje relevantnog prometa na vašu web stranicu.

Optimizacija za tražilice (SEO) praksa je usmjeravanja vaše web stranice na viši rang na stranici s rezultatima tražilice (SERP) kako biste ostvarili više prometa. Cilj je obično rangirati na prvoj stranici Google rezultata za pojmove pretraživanja koji vašoj ciljanoj publici najviše znače . Dakle, SEO se tiče razumijevanja želja i potreba vaše publike koliko i tehničke prirode konfiguracije vaše web stranice.

Ovdje su osnove.

 

 

Kako rade tražilice?

Tražilice daju rezultate za bilo koji upit za pretraživanje koji korisnik unese. Da bi to učinili, oni istražuju i "razumiju" ogromnu mrežu web stranica koje čine web. Oni pokreću sofisticirani algoritam koji određuje koje rezultate prikazati za svaki upit pretraživanja.

 

Zašto se SEO fokusira na Google

Mnogima je pojam "tražilica" sinonim za Google, koji ima oko 92% globalnog tržišta tražilica . Budući da je Google dominantna tražilica, SEO se obično vrti oko onoga što najbolje funkcionira za Google. Korisno je jasno razumjeti kako Google radi i zašto.

 

Što Google želi

Google je osmišljen kako bi pružio najbolje iskustvo pretraživanja svojim korisnicima ili onima koji pretražuju. To znači pružanje najrelevantnijih rezultata, što je brže moguće.

2 ključna elementa iskustva pretraživanja su pojam pretraživanja (korisnički unos) i rezultati pretraživanja (izlaz).

Recimo da pretražujete "Mailchimp vodiče i tutorijale". Ovo je jasna, nedvosmislena pretraga. Google razumije što tražite i isporučuje korisnu stranicu kao najbolji organski rezultat— Mailchimpovu vlastitu stranicu s tim naslovom .

Iz Googleove perspektive, ovo je vrlo dobar rezultat pretraživanja i pozitivno korisničko iskustvo, jer je vjerojatno da će korisnik kliknuti na najbolji rezultat i biti zadovoljan rezultatom.

 

Kako Google zarađuje

Google zarađuje od ljudi koji vjeruju njegovoj usluzi pretraživanja i cijene je. To postiže isporukom korisnih rezultata pretraživanja.

Google također pruža tvrtkama mogućnost plaćanja za oglasni položaj na vrhu stranica s rezultatima pretraživanja. Riječ "Oglas" označava te popise. Google zarađuje kada pretraživači kliknu na ove oglase s plaćanjem po kliku (PPC), koje kupujete putem programa AdWords . Ove ćete oglase vidjeti posebno na općenitijim upitima.

Osim male oznake, ovi se rezultati pretraživanja gotovo ne razlikuju od ostalih rezultata pretraživanja. Naravno, ovo je namjerno, jer mnogi korisnici kliknu na te rezultate ne shvaćajući da se radi o oglasima.

To je ono na što Google računa. Prihodi od oglašavanja činili su više od 80% od 182,5 milijardi dolara koje je Google generirao 2020. godine . Iako funkcije pretraživanja ostaju njegov temeljni proizvod, ovise o oglašivačkom poslu.

 

Anatomija rezultata pretraživanja

SERP-ovi se sastoje od plaćenih rezultata pretraživanja i "organskih" rezultata pretraživanja, pri čemu organski rezultati ne pridonose prihodu Googlea. Umjesto toga, Google daje organske rezultate na temelju svoje procjene relevantnosti i kvalitete stranice. Ovisno o vrsti upita za pretraživanje, Google će također uključiti različite elemente u SERP, poput karata, slika ili videozapisa.

Količina oglasa na SERP-u ovisi o tome što su korisnici pretraživali. Ako biste tražili riječ "cipele", na primjer, vjerojatno biste pronašli značajan broj najboljih rezultata koji su oglasi. Zapravo, vjerojatno ćete se morati pomaknuti prema dolje na stranici da pronađete prvi organski rezultat.

Upit kao što je ovaj obično generira toliko mnogo oglasa jer postoji velika šansa da onaj koji pretražuje želi kupiti cipele online, a postoji mnogo tvrtki za proizvodnju cipela koje su spremne platiti za značajku u AdWords rezultatima za ovaj upit.

S druge strane, ako tražite nešto poput "Atlanta Falcons", rezultati će biti drugačiji. Budući da je ova pretraga uglavnom vezana uz profesionalni tim američkog nogometa pod tim imenom, najbolji rezultati se odnose na to. Ali to je još uvijek manje jasan upit. Pronaći ćete vijesti, grafikon znanja i njihovu početnu stranicu. Ove 3 vrste rezultata na vrhu pokazuju da Google ne zna točnu namjeru vašeg pretraživanja, ali pruža brze putove za učenje o timu, čitanje njihovih najnovijih vijesti ili odlazak na njihovu web stranicu.

Budući da se čini da iza upita ne stoji namjera kupnje, oglašivači nisu voljni licitirati za ključnu riječ, pa nema AdWords rezultata.

Međutim, ako promijenite upit u "Šešir Atlanta Falcons", što signalizira Googleu da možda kupujete, rezultati SERP-a mijenjaju se tako da sadrže više sponzoriranih rezultata.

 

 

Uloga SEO-a

Cilj SEO-a je podići vaš rang u rezultatima organskog pretraživanja. Postoje različite prakse za optimizaciju AdWordsa, kupnje i lokalnih rezultata.

Iako se može činiti da toliko mnogo konkurentskih elemenata koji zauzimaju nekretnine na SERP-ovima potiskuju organske popise prema dolje, SEO još uvijek može biti vrlo moćan, unosan napor .

Uzimajući u obzir da Google svakodnevno obrađuje milijarde upita za pretraživanje, rezultati organskog pretraživanja vrlo su velik komad vrlo velike torte. I dok su potrebna određena unaprijed i stalna ulaganja kako bi se osiguralo i održalo organsko rangiranje, svaki klik koji šalje promet na vašu web stranicu potpuno je besplatan.

 

 

Napisao Patrick Hathaway za Mailchimp. Patrick je suosnivač Sitebulba , tehničkog alata za reviziju SEO-a.