Pojedinci mogu razviti potrebne vještine da postanu web programeri tako što će steći diplome, završiti tečajeve kodiranja ili dobiti certifikate iz industrije

Monika

13.9.2022.

Učenje kako postati web programer može se činiti zastrašujućim s obzirom na opseg posla, ali sam proces je jednostavan.

Što je web programer?

Web programeri dizajniraju, održavaju i optimiziraju web stranice i druge web-bazirane aplikacije za potrošačku upotrebu. Oslanjaju se na uvide iz računalnog programiranja, razvoja softvera i grafičkog dizajna, često radeći zajedno sa profesionalcima u svakom području.

Većina web programera specijalizirana je za nekoliko aspekata procesa razvoja. Dužnosti, alati i tehnike razlikuju se ovisno o poziciji. Sljedeće informacije pružaju uvid u neke uobičajene uloge web programera.

Istaknute online vježbe za razvoj weba

Vrste web programera

Front-End programer

Ovi web programeri usredotočuju se na strane web-mjesta okrenute korisnicima. Oni stvaraju intuitivna korisnička sučelja s oštrim okom za uvjerljiv dizajn.

Back-End programer

Back-end programeri specijalizirani su za matice i vijke web-mjesta, optimizirajući ključne skrivene elemente koje većina korisnika nikad ne vidi. Često dizajniraju baze podataka i koriste jezike kao što su PHP, CSS ili Python.

Full-Stack Developer

Full-stack web programeri kombiniraju front-end i back-end razvoj. Oni razmatraju proces stvaranja iz oba kuta i posjeduju vještine za izvršavanje zadataka na oba kraja spektra

Što rade web programeri?

Web programeri obično rade s web-baziranim poslužiteljima aplikacija, stolnim ili prijenosnim računalima i drugim programskim uređajima. Oni koriste te alate za razvoj procesa kodiranja za funkcionalne i vizualno uvjerljive web stranice. Prilikom pisanja koda, web programeri koriste jezike kao što su HTML, Python, JavaScript, SQL, PHP i CSS.

Web razvoj također uključuje održavanje i održavanje stranice. Osim dizajna, kvalificirani stručnjaci ocjenjuju kod za točnost, redundanciju i strukturalni integritet. Oni povećavaju performanse web-mjesta poboljšavajući komponente na strani poslužitelja i optimizirajući elemente web-mjesta za skalabilnost ili vanjsku integraciju.

Web programeri često rade zajedno s drugim profesionalcima u web dizajnu i razvoju softvera. Ova polja imaju neke sličnosti, ali sljedeće informacije navode neke ključne razlike koje treba imati na umu.

Web programer

Ti se stručnjaci usredotočuju na kodove koji web stranicama omogućuju neometano izvođenje. Posjeduju napredne vještine programiranja, uključujući kompetenciju u tehnologiji strojnog učenja, analizu sustava i upravljanje bazom podataka. Često rade s web dizajnerima kako bi osigurali pravilnu funkcionalnost.

Web dizajner

Web dizajneri naglašavaju front-end estetiku i osjećaj. Izrađuju, koordiniraju i optimiziraju vizualne komponente koje web stranice čine privlačnima i privlačnima. Ovi profesionalci također integriraju sadržaj web-mjesta i glas robne marke na točan i dosljedan način.

Softverski programer

Programeri softvera posjeduju mnoge od istih programskih i tehničkih vještina kao i web programeri, ali sa širim opsegom. Oni pišu, testiraju i analiziraju kod za računalne programe i druge softverske aplikacije. Neki programeri softvera usredotočuju se na mobilne ili web-bazirane aplikacije, dok drugi rade na operativnim sustavima, telekomunikacijskim alatima ili velikim mrežnim infrastrukturama

 

Članak preuzet s https://thebestschools.org/careers/career-guide/web-developer/