10 razloga zašto trebate naučiti programirati!

Klara

13.9.2022.

U današnje je vrijeme programiranje postalo vrlo popularno, no važno pitanje je zašto je ono važno? Ili zašto biste trebali učiti programirati? Ponudit ćemo vam 10 razloga kako bi objasniti zašto je programiranje toliko važno!

Što je kodiranje?

Kodiranje je komunikacijski proces kojim dajemo upute računalu ili programu kako bi obradio naše zahtjeve. Postalo je neizostavan dio naše svakodnevice kroz upotrebu gadgeta, pametnih telefona, tableta, Smart TV-a, pametnih kućanskih aparata, ali i automatiziranih automobila i objekata poput semafora, reklama, itd. 

Mnogi su odlučili učiti programirati zbog razvoja karijere ili osobnog interesa, no postoje mnoge prednosti programiranja kojih često nismo svjesni. Neki od najuspješnijih ljudi današnjice smatraju da je učenje programiranja itekako korisno, primjerice Steve Jobs je rekao "Svi trebaju učiti programirati zato što nas programiranje uči razmišljati!". Kada naučimo razmišljati otvaraju se beskrajne mogućnosti u privatnom i poslovnom životu. 

Ovo su razlozi zašto mi smatramo da je potrebno učiti programirati i kako nam ono može koristiti:

1. Kodiranje razvija logičko razmišljanje

Kodiranje potiče razvijanje logike kako bi kreirali algoritme za stvaranje programa. Logičko razmišljanje podrazumjeva shvaćanje uzročno posljedičnih veza,a kada se suočimo s novim izazovom, moramo slijediti logičan pristup kako bi rješili problem. Kodiranje, stoga, predstavlja vježbu za vaš mozak! Logučko razmišljanje se ne očituje isključivo u riješavanju algoritamskih problema već i u osobnom i profesionalnom životu. 

2. Kodiranje poboljšava vještine rješavanja problema

Kodiranje nas uči kako razmišljati! Tijekom procesa kodiranja, morate dati odgovore na probleme koji uključuju intenzivne vještine rješavanja problema. Ono trenira mozak kako bi počeo duboko razmišljati, identificirati probleme te rastavljati problem kako bi jednostavnije došli do riješenja. Ove vrste vještina rješavanja problema da sagledamo situacije iz potpuno novih perspektiva.

3. Kodiranje potiče kreativnost

Mnogi vide kodiranje kao dosadno korišenje standarnih formula, ali ono može biti zabavno i kreativno! Problem koji rješavate nikada neće biti isti, prevladavat ćete različite vrste izazova te pronalaziti nova rješenja. Dok se bavite svojim pprogramerskim projektom iskoristite svoju kreativnost kako bi pružili prilagođeno rješenje za svaki problem. Vaše inovativno rješenje moglo bi promjeniti svijet!

4. Kodiranje ima potencijal podizanja vaših prihoda

Poslovi programera i developera postali su jednima od najtraženijih na svijetu. Tvrtke su spremne dati vrlo atraktivne ponude kako bi privukli programere i one koji će to tek postati. US News je proveo istraživanje o tome koliko su programeri plaćeni. Rezultati su pokazali kako prosječna programerska plaća iznosi čak 89.196 $ godišnje. 

5. Programiranje otvara nove mogućnosti za zaposlenje

Razvoj novih tehnologija rapidno raste te pruža ogromne mogućnosti zapošljavanja. Programeri, softverski inženjeri i developeri su vrlo traženi u raznim industrijama. Poznavanje vještine programiranja, može otvoriti mnoga vrata te vas istaknuti u mnoštvu. Također, osobe zaposlene na mjestu programera uživaju u mnogim privilegijama kao što su poticajna plaća te fleksibilnost karijere i radnog vremena. 

6. Programiranje vam pomaže da radite pametno i učinkovito

Poznavanje vještine programiranja vas ne veže nužno uz poslove tehničke prirode već pomaže i u drugim tipovima poslova. Naime, poznavanjem programiranja možete naučit automatizirati operativni napredak ili doprinjeti inovativnim načinom razmišljanja marketinškim kampanjama. Čak i osnovno znanje programiranja pomaže u učinkovitoj komunikaciji s kolegama u polju tehnologije što poboljšava ukupnu uspješnost projekta. 

7. Programiranje unaprijeđuje vašu karijeru

Učenje programiranja vam pomaže u ostvarivanju inovativnih projekata te samim time čini vrlo bitnim za vašu tvrtku i njen daljnji napredak. Ova vještina vam pomaže vizualizirati i razumjeti rizike te izazove sa stajališta inženjera što je bitna osobina team leadera. Nadalje, programiranje vam pomaže da iskoristite podatke i primjenite logičko razmišljanje kod donošenja odluka što pozitivno utjeće na vašu izvedbu pri obavljanju posla. 

8. Programiranje vam pomaže razumjeti kako tehnologija funkcionira

Tehnologija je postala dio naše svakodnevice. Na tehnologiju se oslanjamo pri analizi podataka, praćenju financija, u zdravstvenom sektoru, obrazovanju, ali i svakodnevnim životnim aktivnostima. Učenje programiranja pomaže nam da razumijemo svijet oko nas kao i probleme s kojima se susrećemo bilo da se radilo o razumjevanju pogrešaka na mobilnom uređaju ili inovativnim idejama koje mogu promijeniti svijet. 

9. Programiranje vam pomaže kreirati vlastitu aplikaciju ili otvoriti vlastitu tvrtku

Najveća motivacija kod učenja programiranja je činjenica da ste sposobni nešto stvoriti sami. Digitalizirajte svoje ideje te si osigurajte uspjeh na tržištu. Tehničko znanje vam može pomoći i pri otvaranju vlastite tvrtke bilo da se radi o online trgovini ili konzultantskoj agenciji. Ukratko, učenje programiranja vam otvara vrata da ispunite svoje snove. 

10. Programiranje osnažuje vaš život

Naš je svijet prepun tehnologije, softvera i raznih aplikacija. Kada naučite izgraditi stvari i razumjeti njihov mehanizam, preplavit će vas osjećaj samopouzdanja. Više nećete trebati čekati ikoga da vam pomogne, već ćete se oslanjati samo na sebe i svoje sposobnosti. Ne morate biti stručnjak da biste bili samodostatni jer malo znanja može činiti veliku promjenu u vašem životu. Programiranje može utjecati na vaš život na načine koje ne možete niti zamisliti. 

Kako naučiti programirati?

Vrlo jednostavno, prijavite se na naš tečaj programiranja https://www.uciona.net/ vođen stručnim mentorima. Odaberite četverodnevni ili mjesečni tečaj i promijenite svoj život!