Kako početi programirati?

Klara

13.9.2022.

Računala i računalni programi su postali neizostavan dio naše svakodnevice pomažući nam u gotovo svim aktivnostima; kako doći do nekog mjesta, što kupiti, gdje ići na ručak, itd.

Upravo zbog tolike upotrebe računala možemo uvidjeti koliko je programiranje doista bitno i nužno. Programiranje pruža mnogo mogućnosti, ali može biti i zastrašujuće. Mnogi smatraju da je programiranje rezervirano samo za elitnu skupinu IT stručnjaka no to je daleko od istine. Uz trud, uloženo vrijeme i pristup Internetu bilo tko može postati programer.

Svako učenje mora započeti usvajanjem osnovama, njih možete pronaći u nastavku teksta.

 

Pitanje zašto učiti programirati može nam puno pomoći da se fokusiramo na programski jezik koji želimo naučiti te na kakvim projektima raditi. Dobro su nam poznati i ostali benefiti programiranja kao što su: unaprjeđivanje poslovnih vještina, mogućnost kreiranja novih stvari, bolje razumijevanje svijeta oko nas te mnogi drugi.

 

Programiranje zahtjeva i poznavanje programskih jezika koji služe kao skupovi pravila koje računalo može razumjeti. Postoje stotine programskih jezika, a svaki je jedinstven na svoj način. Ipak, neki se jezici smatraju „lakšima“ od drugih pa su najčešći odabir onih koji se tek upuštaju u svijet programiranja.

Kao ključne osnove programiranja smatraju se HTML i CSS programski jezici. HTML se koristi za postavljanje sadržaja web stranica. S njim ne možemo graditi funkcionalne programe, ali ako želimo razumjeti Internet, prvo moramo razumjeti HTML.

CSS programski jezik se brine o stiliziranju HTML-a – postavlja značajke poput boja veličine, fontova te izgleda cijele stranice. CSS služi kao skup pravila koja se primjenjuju na HTML-u te se gotovo uvijek koriste zajedno.
Najbolji način da u potpunosti svladate ove jezike je stručnom edukacijom koju pruža tečaj programiranja Postani programer - https://uciona.net/opis_tecaja.php?id=19

Nakon savladavanja ovih osnovnih programa, bit ćete spremni i za one naprednije kao što su JavaScript, Python, C/C++, Java, itd.